Tiskovka - Josef Bolf - Už Tě neuvidím

Tisková zpráva
Josef Bolf - Už Tě neuvidím
Galerie Na shledanou, hřbitov Malsička, Volyně
vernisáž v sobotu 28. srpna v 17 hodin, výstava potrvá do 27. března 2011

Galerie Na shledanou se nachází v prostorách nedokončené smuteční síně z konce 80. let 20. století na hřbitově Malsička v jihočeské Volyni. Galerie vznikla jako pobočka Městského muzea ve Volyni a funguje formou rezidenčních pobytů, které plánujeme přibližně dva až tři do roka. Městské muzeum poskytuje autorům ubytování, materiál a diety, autoři dostávají k dispozici vnitřní prostory smuteční síně, které vymalují podle svých představ. Druhým letošním rezidentem je Josef Bolf. Cílem galerie je zpřístupnit současné umění tak, aby mohlo být vnímáno jako součást veřejného života a veřejného prostoru na malém městě. Autorem koncepce galerie a výstavního programu je Jan Freiberg.

Součástí činnosti galerie je doprovodný program, především přednášky o funerálním sochařství a architektuře (říjen 2010 – Vladislava Kuchtová) a komentované prohlídky spojené s procházkami místním hřbitovem. Pro novináře je připravena prohlídka v pátek 27. 8. mezi 10–13 hod. Setkání s malířem Josefem Bolfem a kurátorem galerie Janem Freibergem proběhne na volyňském hřbitově Malsička přímo v Galerii Na shledanou. Bude možné zastihnout Josefa Bolfa ještě v průběhu malování. Velmi rádi bychom vás také seznámili s historií budovy, podrobněji projektem galerie a pozvali na tradiční rakvičky se šlehačkou a zrnkovou kávu.
Josef Bolf (1971) v současné době patří k nejrespektovanějším českým malířům. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze (1990-1998), v průběhu studia absolvoval stáže na uměleckých školách ve Stockholmu a Stuttgartu, na začátku 90. let byl spolu Jánem Mančuškou, Tomášem Vaňkem a Janem Šerých členem umělecké skupiny Bezhlavý jezdec. Protáhlé melancholické postavy (samotný autor měří téměř dva metry) se nejistě pohybují v interiérech a exteriérech malovaných na základě fotografií ze 70. a 80. let minulého století. Josef Bolf je autor, který svým výtvarným projevem rozšiřuje naše představy o bolesti, smutku, neodbytných vzpomínkách a možnostech růžové barvy. Možná máme jeho práce rádi proto, že alespoň na chvíli dokáží nahradit nedostatek našich pocitů.
Autor komentuje připravovanou výstavu: „Už tě neuvidím bude volnou variací na téma smrti, vycházející už ze samotného umístění prostoru, ve kterém se bude tato „permormace“ odehrávat. Práce by měla vycházet z předpokladu, že většina úvah týkajících se toho „co bude po smrti“ je (alespoň v našem diskursu) spekulativní, tudíž si s nimi můžeme dělat co chceme. Předpokládám, že půjde o několik více méně figurativních maleb, intuitivně poskládaných do většího celku.“
Doprovodný program: Prohlídka volyňského hřbitova s přední odbornicí na funerální umění Vladislavou Kuchtovou a křest drobné publikace o smuteční síni ve Volyni a o Galerii Na shledanou proběhne v pátek 1. října v 16.30 hod.

Pro obrazový materiál v tiskové kvalitě se můžete obrátit na freiberg.freiberg@gmail.com, bližší informace o autorovi na http://www.huntkastner.com/en/artists/bolf/, http://www.josefbolf.com

Kontakty: 

Galerie Na shledanou
Volyně, hřbitov Malsička
Jan Freiberg
775052013

Městské muzeum ve Volyni
Školní 744 - tvrz
38701 Volyně
Karel Skalický 
383372481 / 606636908

Dobře prosvětlený prostor Galerie Na shledanou lze shlédnout zvnějšku v otvírací době hřbitova, zevnitř po domluvě na tel. čísle 383 372 481 nebo v průběhu doprovodných akcí, o kterých budeme průběžně informovat.