Holubů stěhovavých žilo v Severní Americe údajně tři až pět miliard. Traduje se, že posledního volně žijícího jedince zastřelil v Ohiu svou vzduchovkou čtrnáctiletý Press Clay Southworth.

Na fasádě Galerie Na shledanou můžete najít také Holuba stěhovavého od Josefa Bolfa. 
Nikoho ani nenapadlo, že tak početného tvora je možné vyhubit. Holubů stěhovavých (Ectopistes migratorius, anglicky Passenger pigeon) žilo v Severní Americe údajně tři až pět miliard (!) a dobová líčení se předhánějí v odhadech velikosti přeletujících hejn. Jedno z největších, zaznamenané roku 1866 v jižním Ontariu, mělo mít šířku jeden a půl a délku pět set (!) kilometrů. Jeho přelet trval čtrnáct hodin a mohlo být tvořeno údajně více než třemi a půl miliardami jedinců.

V jednom z prvních českých článků, který o holubech stěhovavých vyšel v časopise Vesmír roku 1882, se uvádí, že se vyskytují „v množství tak úžasném, že každé líčení tohoto zjevu, byť se zdálo sebe dokonalejším aneb i pravdě nepodobným, ještě skutečnosti samé se nerovná“. Tento článek pak končí slovy: „Snad ještě dlouho bude Američan požívati laciné této zvěřiny, nepociťuje nikterak, že by jí ubývalo.“
Traduje se, že posledního volně žijícího jedince zastřelil v Ohiu svou vzduchovkou čtrnáctiletý Press Clay Southworth. A zcela poslední holub stěhovavý, samička Martha, uhynul právě před sto lety v Cincinnati Zoo.