Ochutnávka virtuální reality a čerstvého sýra v popelu v úterý 6. prosince od 16 hodin. Školská 28, Praha 1

Hřbitovní Galerie Na shledanou staví virtuální realitu. Výstavami v digitální architektuře diváky doprovodí duch vyhynulého delfína Baiji. První ukázky v úterý 6. prosince v 16.00 v Praze.

Pěkný den. 

Přijďte vyzkoušet první ukázky z virtuální reality Galerie Na shledanou. Prezentace proběhne v úterý 6. prosince v 16 hodin  na adrese Školská 28, Praha 1 (bývalé sídlo knihkupectví Artmap).  Nasadíte si VR set HTC Vive a prohlédnete si virtuální verzi galerie, kostela a hřbitova Malsička ve Volyni. Průvodcem Vám bude duch vyhynulého delfína Baiji. 

Nová virtuální galerie zprostředkuje v interaktivním zážitku několik minulých výstav a představí naprosto nový formát digitálního výstavního prostoru, do kterého staví panelové město šílenství první rezident virtuální Galerie Na shledanou Josef Bolf.  

Občerstvení krvavá polévka, rakvičky se šlehačkou, čerstvý sýr v popelu a kobylky v čokoládě. 

Projekt představí kurátor Galerie Na shledanou Jan Freiberg, architekt virtuální reality Vojtěch Rada, malíř Josef Bolf,  autoři hudby Daniel Vlček s Ewelinou  Chiu  –  Ba:zel. Menu pro vás připravuje performerka Veronika Slámová a všeumělec Jan Jaroslav Sterec.

Přenášíme do virtuální reality nejen galerii a výtvarné umění, ale především naše poslání:
Pomoci znovu začlenit rituály smrti do naší společnosti a kultury a zlepšit vztah lidí k okolnímu živému světu, bez kterého jsme zaživa napůl mrtví.








Virtuální realita v umění:
Galerie Na shledanou sídlící na hřbitově Malsička ve Volyni se jako první galerie v ČR rozhodla pracovat v širším měřítku s virtuální realitou. Využití této nové technologie je v současnosti v umělecké tvorbě zatím stále ještě ve fázi experimentů. Nejbližší velkou událostí pracující s tímto novým médiem bude výstava v Royal Academy of Arts v Londýně na plánovaná na leden 2017.

Pomozte nám prosím dokončit projekt a podílejte se na vzniku virtuální reality například  na crowdfundingové kampani. Můžete se stát 3D duchem ve virtuální Galerii Na shledanou,  zažít workshop o tvorbě Mattioliho herbáře,  testovat virtuální realitu nebo si koupit kilo hlíny za dvě kila.

Věděli jste, že na každý metr čtverečný skleněné plochy připadá jeden mrtvý ptáček? Na prezentaci si budete moci zakoupit i eko design malíře Jana Pražana. Siluety dravců, které chrání ptáky před nárazem do skleněných ploch.

Ukázky:
Vidím slunce
Město Josefa Bolfa
Virtuální Galerie Na shledanou
Hudba Ba:zel Daniel Vlček a Ewelina Chiu

NA SHLEDANOU:)

Kontakt pro média:
Veronika Čechová
728934942
Kurátor Galerie Na shledanou
Jan Freiberg
777117463

​​
Galerie Na shledanou, hřbitov Malsička, Volyně:
V Čechách  i jinde ve světě se díky politickým a ekonomickým poměrům uvolnila na začátku 90. let minulého století řada domů. Kromě mnohých továren zůstávají v Čechách v posledních dvaceti letech bez funkce i některé smuteční síně.  Sloužily za komunismu k poslednímu rozloučení s nebožtíkem. Byly koncipované jako protiváha vůči církevnímu obřadu v kostele, měly svůj specifický architektonický styl a po pádu komunismu v roce 1989 byla jejich společenská funkce oslabena.  Jsou reliktem politického režimu, který si nedovedl po biologické smrti na rozdíl od mnoha jiných kultur představit další možnou existenci.
 
Galerie Na shledanou sídlí v budově, která měla sloužit jako smuteční síň. Byla ve Volyni postavena v Akci Zet koncem osmdesátých let dvacátého století, ale do provozu nikdy uvedena nebyla. Po téměř dvaceti letech prázdnoty v ní v roce 2010 vznikla Galerie Na shledanou. Program galerie těží ze své situace, výmluvně ovlivňuje rezidenty a sleduje otázku, jak se prostřednictvím umění vztahovat k naší jediné životní jistotě. Přináší do Pošumaví současné české umění, které se v podobné kvalitě dá v jižních Čechách najít jen v Domě umění v Českých Budějovicích nebo v Egon Schiele Art centru v Českém Krumlově.  Zpočátku galerie hostila většinou malíře, kteří malovali na její vnitřní zdi, které se před každou novou výstavou zabílily. Vystavovali tu například Josef Bolf, finalista ceny Jindřicha Chalupeckého nebo Tomáš Vaněk, současný rektor Akademie výtvarných umění v Praze. Forma výstav se od původních rezidenčních pobytů jednotlivých umělců postupně proměňuje a směřuje k tématickým projektům.  Poslední dva roky se Galerie Na shledanou zaměřila na tématiku ekologie a dále se programově snaží se navrátit rituály smrti do umění a života společnosti. Galerii založil a vede Jan Freiberg pod záštitou Městského muzea ve Volyni. 

Doposud se uskutečnily výstavy:

Ondřej Maleček: Tiché volání, Josef Bolf - Už Tě neuvidím, Lenka Vítková – Průhledná věc, Blanka Jakubčíková – Mrtvoly, Tomáš Vaněk -  particip č. 143 čas je čára je čas, Marie Blabolilová - Pomněnky, Jiří Thýn a Václav Kopecký - Neon, Martin Zet - Podpalubí, Jan Turner - Mistrovství života, Daniel Vlček - Zobrazení času do konce skladby, Jaromír Novotný #11, Michal Škoda - Přítomnostabsence, Norbert Schmidt – ÜBERRAUM, Josef Bolf, Jan Turner, Jana Vojnarová, Tomáš Hauser, Jiří Zemánek a široká veřejnost – Tryzna za vakovlka, Jiří Zemánek, Zuzana Füsterová, Jan Pražan, Habima Fuchs – Překročení prahu, Jan Freiberg, Jan Alex Řezáč, František Košař, host Veronika Slámová – Vy to ještě nevíte?, Milena Dopitová – Cestování nalehko, Jan Pražan – Vrabci a dravci, Jakub Frydrýšek – Rostliny a jejich moci, Ondřej Maleček, Jan Karpíšek – Tryzna za rostliny, Milli Janatková – Přijímám, jdu dál , Petra Housková, Hlasité ticho.

Noviny:

Galerie Na shledanou vydává 40 stránkové smuteční noviny. Shrnují práce vystavujících umělců a také mají své teoretické téma. První číslo bylo věnované vývoji české funerální architektury a lokální funerální historii, další číslo zahrnulo opět práce vystavujících umělců a v druhé části se věnovalo lokálním i globálním tématům spjatých se smrtí a uměním. Třetímu číslu výtvarně dominují ilustrace trofejí jelenů Jana Turnera. Hlavním tématem jsou „malé smrti zaživa“, především v umění a architektuře. Najdete tu rozhovor se Borkem Lacinou o medikamentech které schizofreniky neléčí, ale naopak zadržují doživotně v nemoci, nebo článek o mumifikaci architektury památkovou péčí. 
Rozhovor s antropologem Mnislavem Zeleným o rituálech smrti amazonských indiánů. Malíř Josef Bolf vzpomíná, jak mu silné deprese bránily v životě. Na příhraniční region Čech se zaměřuje text o životě a smrti domů a krajiny po odchodu sudetských němců a také rozhovor s významnou volyňskou osobností, jahnem Josefem Matějkou. V novinách je reportáž z krátkého představení Galerie Na shledanou na pražských Olšanských hřbitovech, které doplnila hostina, přednášky a nástěnná malba Ondřeje Malečka a článek Martiny Faltýnové o živém ruchu na středověkém hřbitově. 
Jádrem připravovaného čtvrtého čísla je projekt Překročení prahu aneb o smrti a znovuzrození kurátora Jiřího Zemánka, který se v galerii uskutečnil v roce 2015. Ten byl inspirovaný rozsáhlými objevy transpersonální psychologie a kosmologie, které dávají velkou naději na plnější prožívání našeho vědomí, nevědomí, světa a vesmíru. V novém čísle se budeme rovněž věnovat tématům spojeným technologiemi a smrtí – možnostmi smrti práce a diskuzím o nové podobě života a prožitků ve virtuálním prostředí.  Noviny výtvarně doprovodí malířka Adéla Součková.
 
Velké poděkování patří Městu Volyně, Městskému muzeu ve Volyni a Ministerstvu kultury ČR, bez kterých by Galerie Na shledanou nemohla vzniknout ani existovat. 
 
Galerie Na shledanou je přístupná v otevírací době Městského muzea ve Volyni nebo volyňského infocentra. Zde Vám půjčí klíč a sami se vydáte do galerie. Pokud cestujete zdaleka, raději si otevírací dobu ověřte na těchto telefonních číslech: +420 383 372 481, +420380 123 525