Tisková zpráva - virtuální realita GNS a sbírka na její podporu na HITHITU

Hřbitovní Galerie Na shledanou staví virtuální realitu. Výstavami v digitální architektuře diváky doprovodí duch vyhynulého delfína Baiji. Galerii ale chybí část peněz a tak stavbu virtuální reality otevírá veřejnosti.   K projektu, který nemá v Čechách ani na světě obdoby, se můžete připojit na HITHITU. Stát se 3D duchem v digitálním bezčasí, zúčastnit se testování VR hřbitova na lidech nebo pomoci třeba jen nákupem propagačního předmětu - kila hlíny za dvě kila. 

Skutečná Galerie Na shledanou existuje šest let. V nevyužívané smuteční síni na hřbitově Malsička v jihočeské Volyni prezentuje to nejlepší současné české výtvarné umění.

Patří mezi nejlépe hodnocené projekty podporované Ministerstvem kultury. Výjimečná na ní není jen pozice, ale hlavně způsob, jak s uměním nakládá. Vystavuje umění i umělce zkoušce, kterou v normálních galeriích nezažijí. Musejí se totiž vyrovnat se smrtí, která je kolem galerie všudypřítomná. Tématiku smrti udržuje galerie i ve svém ekologickém výstavním podprogramu. Upozorňuje na genocidu, kterou svou lidskou dominancí pácháme na celém ekosystému. V roce 2015 nechal například kurátor Jan Freiberg pomalovat zvenku celý dům vyhubenými zvířaty, aby na hřbitově jediného druhu – lidí, připomněl smrt jiných, především lidským přičiněním vyhubených druhů. 

Nová virtuální galerie bude sledovat poslání kamenné galerie.  Výtvarné umění, ekologii a přechodové rituály. V interaktivním zážitku divákům zprostředkuje několik minulých výstav a také představí naprosto nový formát digitálního výstavního prostoru, který bude do budoucna otevřený pro další umělce.  První rezident virtuální Galerie Na shledanou, malíř Josef Bolf, v něm nyní staví panelové město šílenství. 

Prakticky si nasadíte VR set HTC Vive a prohlédnete si virtuální verzi galerie, kostela a hřbitova Malsička ve Volyni. Přibydou také interaktivní zážitky, budete si moci například zapálit svíčku za své blízké zesnulé nebo lepit na skla siluety dravců, aby se o ně nezabíjeli letící ptáci. Ve virtuální realitě lidé občas zažívají pocity samoty, neboť je zatím technicky vyloučené pohybovat se jí skupinově. Proto samotné diváky bude provázat sladkovodní delfín Baiji.  Bude to ale jen jeho duch, neboť delfín ve Žluté řece v Číně vyhynul v devadesátých letech minulého století.

Za projektem stojí kurátor Galerie Na shledanou Jan Freiberg, architektem virtuální reality je Vojtěch Rada a autory hudby jsou Daniel Vlček s Ewelinou Chiu – Ba:zel. Prototyp virtuální galerie vzniká v těsné spolupráci i s dalšími umělci.

Galerie Na shledanou se jako první v ČR rozhodla pracovat v širším měřítku s virtuální realitou. Využití této nové technologie je v umělecké tvorbě stále ještě ve fázi experimentů. Nejbližší velkou událostí pracující s tímto novým médiem bude výstava v Royal Academy of Arts v Londýně naplánovaná na leden 2017.

Pokud bude projekt úspěšný na crowdfundingové kampani na Hithitu, bude mít  prototyp virtuální Galerie Na shledanou premiéru už 29. prosince 2016 a vy budete moci s týmem Galerie Na shledanou zažít povánoční setkání na hřbitově Malsička ve Volyni spojený s hodováním a virtuální realitou. 

Ukázky:

Kontakt pro média:

Veronika Čechová, propagace, 728934942, Jan Freiberg, kurátor galerie, 777117463